Når jetlag med børn skal kureres på rejsen

Written by Nikolaj on fredag, 20 juni 2014. Posted in Canada, Rejser generelt

Med fly til Canada og barnet skal lige i rette tidszone

Selv små rejsende har brug for gode råd mod jetlag

Vi er netop landet i Calgary, Canada, og det er klart, når man har flyttet sig så mange tidszoner, så bliver kroppen påvirket.

Som voksen har både jeg og Pernille tilpasset os og ved hvad man kan gøre for at afhjælpe det.

Men det er svært at forsøge at holde Karla vågen eller forklare hende at det er bedst hun spiser noget nu, for vi ved ikke hvad vi kan købe senere.

Det er en af de spændende udfordringer, ved rejser med børn. Jeg kan næsten love at vi ikke har fundet den ultimative løsning, men vi overlevede alle uden mén og derfor vil jeg kort fortælle om vores ’løsning’.

Trætheden sætter ind

Karla er træt, ja det er vi andre også, men vi bliver ikke helt så umulige. Vi bliver ganske simpelthen nødt til at putte hende. Heldigvis er det et lufthavnshotel vi bor på og de er tit gode til at indtænke folks anderledes tidszoner – og dermed have tykke gardiner der holder lyset ude, selv her midt på dagen.

Mens Pernille putter Karla, går jeg på jagt efter proviant. Det er ikke så nemt i sådan et industriområde, men jeg finder da en tankstation der har lidt toastbrød – åh jeg hader dette hvide toastbrød der bliver til cement i munden, så jeg forsøger mig lidt længere væk.

Klokken er ikke så mange, men alt virker stadig meget lukket – her i Canada er det også, som i USA, butikker er samlet i centre eller indkøbsområder hvor man skal køre til i bil.

Jeg har ingen bil, men til sidst ser jeg en McDonalds – måske ikke perfekt men de kan da lave noget som minder om mad.

Jeg køber nok til os begge og slæber det tilbage til hotellet. McDonalds er ikke særligt godt til at begynde med, men koldt bliver det faktisk næsten klamt. Man skal være meget sulten, og det er vi, før man gider æde det. Og bum så falder vi i søvn.

Jetlag vækker os midt om natten

Ved 3-4-tiden midt i den canadiske nat vågner Karla og er helt udhvilet. Og sulten.

Hotellets restaurant er ikke så ’lufthavns-forudsigende’ at de har 24-timers åbent, så der er stadig tre timer til de begynder at servere morgenmad. Hmm gode råd er dyre når man har en frisk sulten datter på et hotelværelse midt om natten.

Heldigvis har Karla ikke samme forbehold mod kolde McDonalds pomfritter, som os andre og heldigvis var vi for trætte til at få smidt resten ud, så Karla gufler i sig.

Restauranten åbner til morgenmad

Det er forbavsende så god Karla er til at sidde og lege med sine ting og se lidt tegnefilm mens vi alle venter på rigtig morgenmad.

Da hotellets restaurant endelig åbner er vi klar og bestiller yoghurt, brød, æg, pølser, ost, juice og alt hvad vi drømmer om. Det er klart at energien kommer ind i kroppen og vi begynder alle tre at kunne mærke, at vi er ankommet til Canada.

Gode råd til jetlag med børn

  1. Forsøg hurtigst muligt at få tilpasset deres døgnrytme til destinationens tidszone.
  2. Vær klar til at tilsidesætte dine egne behov – som sov når de sover, stå op når de gør.
  3. Hav altid et eller andet spiseligt klar – for nemhedens skyld, gå gerne lidt på kompromis med ’sund mad’
  4. Undlad for vigtige og store planer dagen efter ankomst
  5. Tag tingene som de kommer og hav tid til det

Om skribenten

Nikolaj

Nikolaj

Nikolaj Wessel Witte er far i Globetrotterfamilien.

Nikolaj var på første rejse på cykel i Sverige, så skiferie i Juguslavien. Men føreste gang uden forældre var til Tunesien med skolen itre uger - fantastisk eventyr.

Første rejse helt på egen hånd var til Thailand med en god ven. Af Nikolajs største rejser er to gange næsten et år rundt i primært Asien - først helt alene og anden gang med Pernille.

Professionelt har Nikolaj holdt over 750 foredrag, været rejsevært på DK4, været chefredaktør på Adventure World / Opdag Verden, skrevet masser af rejseartikler, væres rejseekspert på DR (Magasinet Penge), været fast rejsefortæller i radioen på P4 og blevet interviewet til diverse magasiner og aviser.