Findes der stadig dampbåde?

on lørdag, 21 september 2013. Posted in Sverige - Halland

Med ’ångbåt’ i Halland, Sverige

Findes der stadig dampbåde?

Hjuldampere kender vi, men dampbåde? Eller ’ångbåt’ som det hedder på svensk.

Ja det gør der og en lille gruppe hårdføre frivillige vedligeholder og driver en sådanne dampbåd fra Laholm.

Knap har hele familien sat sig på bænkene rundt om den store dampkedel, før kaptajnen begynder at fortælle historier.
Med damp hører fortiden og med damp hører entusiasmen og med damp hører fortællinger, om den gang det hele begyndte...

Tilbage i 1881 sejlede turister her på floden Lagan, for at komme ud til stranden eller bare for at få en oplevelse. De sejlede med dampbåde fra Laholm ud mod Åmot ude nær kysten.

Herfra måtte de stå af, for denne båds dampmaskine tager friskt vand ind mens vi sejler og den er ikke bygget til saltvand. Så S/S Lagaholm, som båden hedder, kan ikke tage folk for tæt på havet.

I Åmot skulle folk derfor træde i land og tage turen videre med hestevogn, fortæller kaptajnen.

Efter en halv times historier om hvordan båden også har været brugt til transport af varer og hvordan den blev opkøbt af en optiker og i sidste ende, hvordan den blev istandsat og i dag sejler her til glæde for os, så er vi klar til at få startet denne skønne maskine.

Langsomt men sikkert tager den fat og der stå damp ud til siderne. Stemplerne pumper og vandet drypper fra meget velolierede stempler.
Så kaster vi fortøjningerne og S/S Lagaholm stikker næsen ud fra bådbroen. Pernille får lov at hive i hele fire snore så vi tuder og folk på kajen kigger op og vinker. Endnu en gang sejler dampskibet S/S Lagaholm.

Langs bredderne står mange fiskere og håber.

"Der er ikke mange i år," fortæller kaptajnen.

 "Næ for to år siden der blev fanget rigtig mange tons laks, men i år er det for tørt," siger kaptajnen.

På søndag er det nemlig den årlige konkurrence hvor Laholms Laksekonge skal kåres – kongen bliver den som har fanget den største laks.
Vi sejler bare, for jeg har meget lidt forstand på laksefiskeri, men jeg har da forstand på at nyde udsigten og hold da helt fast, her er smukt.

Vi tuder i hornet og dampen står op af skorstenen. Bredderne er grønne og når solen skinner er her dejligt varmt – ellers bider efteråret lidt.

En fisker er tydeligt ophidset og fægter med armene men det er først på tilbageturen vi kan se hvorfor – han holder en stor flot laks op. Han er stolt og får et ’tuuuuut’ med som hyldest.

Efter halvanden time, som også er det maksimale de fleste børn kan holde til, inden de hopper i floden og tager en svømmetur, er vi tilbage. Tiden har givet os voksne en rigtig god smag på livet som dampkaptajn og nu lægger vi igen til inde i Laholm lige ved ’Røgeriet’.

For os der ikke selv kan fange laks er det perfekt og vi takker kaptajnen, mens vores tanker allerede er inde i restauranten.
”Hvad kan I anbefale,” spørger vi og på klingende sydsvensk siger de blot ’varmrøget laks’ og smiler.

Tre glade rejsende med tre portioner latterlig velsmagende laks sidder nu og nyder udsigten over floden, solen som varmer, maden som smager så godt, stemningen der er rigtig hyggeligt og Sverige når det er allerbedst.

Ångbåt i Laholm. billetter købet hos Laholms turistbyrå.

En kort tur koster 150 kr. for voksne og 75 kr. for børn. En lang tur koster det dobbelte.